«Όπισθεν ολοταχώς» για τον οικογενειακό γιατρό-Ο Α. Ξανθός ξεκαθάρισε πως δεν αλλάζει τίποτα στην παροχή υπηρεσιών από την 1η Ιανουαρίου

Στροφή 180 μοιρών από το Υπουργείο Υγείας στην πολιτική του σχετικά με τον οικογενειακό γιατρό, καθώς χθες μετά από τη σύγχυση που είχε προκληθεί, γνωστοποιήθηκε πως από την 1η Ιανουαρίου 2019 δεν θα αλλάξει τίποτα!

Μετά από τις αντιδράσεις των γιατρών και την σύγχυση που είχε προκληθεί στους πολίτες σχετικά με την υποχρεωτικότητα της εγγραφής στον οικογενειακό γιατρό, στελέχη του Υπουργείου Υγείας έκαναν γνωστό πως καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στην υγειονομική κάλυψη των πολιτών, είτε έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό είτε όχι. Έτσι, οι πολίτες θα συνεχίσουν να απευθύνονται είτε στους γιατρούς του ΕΣΥ είτε σε άλλους, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και θα κάνουν τις εξετάσεις τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και σήμερα.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «οοικογενειακός γιατρός δεν έχει ρόλο ούτε «θυροφύλακα» ούτε «τροχονόμου», ωστόσο διευκρίνισε πως με την πλήρη λειτουργία του συστήματος ο πολίτης που δεν θα έχει εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό δεν θα μπορεί να λάβει στοχευμένη παραπομπή εντός του συστήματος υγείας.

«120 ΟΙ ΤΟΜΥ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ»

Ακόμα, ο υπουργός ανέφερε πως μέχρι σήμερα λειτουργούν 101 Τοπικές Ομάδες Υγείας, (ΤΟΜΥ), ο στόχος είναι τον Ιανουάριο οι ΤΟΜΥ να έχουν φτάσει τις 120 και οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα ώστε να αναπτυχθεί πλήρως το νέο σύστημα που προβλέπει 239 δομές σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, όπως είπε, διευρύνεται το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών (έως σήμερα έχουν συμβληθεί 700 γιατροί). Έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό 1,2 εκατ. πολίτες και η διαδικασία εγγραφής προχωρά σε όσες περιοχές λειτουργεί οικογενειακός γιατρός.

(ΕΝΘΕΤΟ)

+ φωτό: BARDAROS – MASTORAKOY- TAGARHS

ΒΑΡΔΑΡΟΣ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

«Στόχος μας η διεύρυνση του δημόσιου συστήματος»

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρόε χθες το πρωί, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Υγείας του Νοτίου Διαμερίσματος στο Συνεδριακό Κέντρο του ΑΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας. Ο κ. Βαρδαρός δήλωσε πως τίποτα απολύτως δεν θα αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου 2019 και ότι όλοι οι γιατροί θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα της συνταγογράφησης, ωστόσο, κάλεσε τους πολίτες να δρομολογήσουν την εγγραφή τους στον οικογενειακό γιατρό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε μέχρι σήμερα έχουν γίνει 500.000 εγγραφές στους οικογενειακούς γιατρούς και μόνο το 1,5% αυτών παραπέμπονται για έλεγχο, τονίζοντας πως οι ΤΟΜΥ αποτελούν ανάχωμα προς την προσέλευση των ασθενών στα Νοσοκομεία.

 

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ:

«Μεταρρύθμιση σε… εμπόλεμη ζώνη δεν γίνεται!»

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου στην τοποθέτησή της ανέφερε πως δικαιώνεται ο ιατρικός κόσμος που όλο αυτό το διάστημα ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που είχαν ανακύψει. «Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν μπορεί να διενεργηθεί σε εμπόλεμη κατάσταση. Με την πολιτική που έχει χαραχτεί υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης των οικογενειακών γιατρούς με τις λοιπές ειδικότητες των γιατρών, αλλά και μια διένεξη μεταξύ παθολόγων και οικογενειακών γιατρών, εφόσον λείπει το εκπαιδευτικό πλαίσιο που θα καθορίζει το ρόλο του καθενός μέσα στο σύστημα. Επίσης, υπάρχει διένεξη μεταξύ Α΄ και Β΄Βάθμιας Υγείας, αλλά και των δικαιωμάτων των ασθενών», υπογράμμισε στον κ. Βαρδαρό η κυρία Μαστοράκου, επισημαίνοντας την μεγάλη αγωνία των πολιτών ότι από τις αρχές του έτους θα έχαναν την ασφάλισή τους.

 

Α. ΤΑΓΑΡΗΣ:

«Πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο»

Επίσης, θετική αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου και διευθύντονος συμβούλου της ΗΔΙΚΑ, Τάσου Τάγαρη ότι πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς θα έχουν όλοι οι γιατροί, ακόμα και οι μη πιστοποιημένοι. «Αυτό αποτελεί επίσης μεγάλη αλλαγή στην πολιτική του Υπ. Υγείου και επίσημα φαίνεται ότι το σύστημα ανοίγει για όλους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Φαίνεται ότι ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας ότι μπορεί το Υπουργείο να δώσει τη δυνατότητα για την ιδιότητα του οικογενειακού γιατρού, ακόμα κι αν δεν θέλει να συμβληθεί, αλλά με ιδιωτικούς όρους» σχολίασε η κ. Μαστοράκου. Αξίζει να αναφερθεί πως προάγγελος του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς ήταν το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, το έργο του οποίου παρουσιάστηκε εκτενώς από τον διευθυντή του Γρηγόρη Αλλόκριο.

 

Latest Tweets